کلیات کتب ریاضی اول دبیرستان 1
آخرین نسخه کتاب جدید ریاضی 1 را می توانید در زیر ببینید.
دریافت فایل کتاب ریاضی 1 نسخه ی (1.1)
کلیات کتاب ریاضی (1)برای معلمان
شامل نگرش کتاب به ریاضی ،روشهای آموزشی کتاب ،اصولی که در تدریس باید رعایت شوند ،فصل ها و اهداف دانشی و مهارتی و رفتاری فصل ها. پرسش ها و پاسخ های عمومی مطرح شده نسبت به کتاب را می توانید در زیر مشاهده نمایید.
کلیات کتاب ریاضی (1)برای معلمان
در همین صفحه میتوانید سؤالات و اظهارنظرهای خود را مطرح نمایید و مؤلفان نیز در همین صفحه به سؤالات شما پاسخ خواهند داد. در طی سال تحصیلی آینده این صفحه آماده راهنمایی معلمین برای تدریس مناسب این کتاب خواهد بود .
کلیاتی در مورد کتاب جدید ریاضی (1)
با تغییرات گسترده ای که در کتاب ریاضی (1) بهوجود آمده است، سؤالات بسیاری برای معلمان مطرح شده است. به همین خاطر لازم است توضیحاتی کلی در مورد اهداف این کتاب و روشهای آن ارائه شود تا معلمان درک بهتری از کتاب پیدا کنند. بدیهی است این توضیحات کلی پاسخگوی تمامی سؤالات معلمان نخواهد بود و در مورد هر سؤال جزئی در جای مناسب پاسخ داده خواهد شد.
ریاضی چیست و هدف از آموختن آن چیست؟
ماهیت ریاضی یک بحث فلسفی دامنهدار است و نمیتوانیم وارد آن شویم. علاقهمندان میتوانند برای شروع به مقاله فلسفه و معرفت ریاضی در بخش مجله الکترونیکی مراجعه کنند اما تا آنجا که به ریاضیات مدرسهای مربوط میشود، ریاضی ابزاری برای درک و فهم پدیدههای پیرامونی و بهدست آوردن توانایی تجزیه و تحلیل وضعیتهای پیچیده است. آنچه که در سطح مدرسه از ریاضی انتظار میرود، کسب توانایی درک و بهکارگیری ریاضی در حل مسائل ریاضی و غیرریاضی است.
یکی از سوءتفاهمهای رایج در بین معلمان ریاضی، دیدن ریا ضی بهصورت یک علم مجرد و محاسباتی است که در ارتباط با یک دنیای ذهنی و خیالی قرار دارد. به همین خاطر، کاربردهای ریاضی را اموری تفننی و زائد و غیرضروری میبینند. چنین نگرشی به ریاضیات مدرسهای، خلاف ماهیت اصلی ریاضی و اهداف برنامه درسی است. معلمینی که با چنین نگرشی به کتاب ریاضی (1) جدید نگاه می کنند موضعی مخالف پیدا میکنند و میگویند این کتاب، شهودی و بیمحتوا شده است!! در مقابل این نظر ما میتوانیم بحث زیر را مطرح کنیم.
ریاضی محض چیست؟ ریاضیات مدرسهای چیست؟
ریاضی محض در ارتباط با دنیاهای ذهنی ریاضیدانان است که طبق اصول و قواعد منطق در آن کار میکنند. چه ریاضی محض ذاتاً نیازی به محیط فیزیکی ندارد ولی عملاً ریاضیدانان در همین محیط فیزیکی زندگی میکنند و تمامی ایدههای خود را از همین محیط فیزیکی میگیرند و ریشه دنیاهای ذهنی آنها در همین دنیای واقعی قرار دارد. هدف ریاضیات مدرسهای ساختن ریاضیدان محض نیست، اگرچه زمینهسازی لازم برای رسیدن به ریاضی محض برای کسانی که بخواهند این رشته را ادامه دهند انجام خواهد شد.
ریاضیات مدرسهای باید یک ریاضیات تجسمیافته در بسترهای واقعی باشد. برای درک مفاهیم ریاضی و آموزش آنها نباید دانشآموزان را وارد دنیاهای ذهنی کنیم، بلکه این مفاهیم باید در ارتباط با محیط پیرامونی طرح شوند و دانشآموزان در مفاهیم ریاضی، معنایی مشخص و قابل درک پیدا کنند. بنابراین شهودیکردن ریاضی نهتنها بیمحتوا کردن ریاضی نیست بلکه یک ابزار اصلی برای آموزش مفاهیم و بهصورت غیرمستفیم آموزش بهکارگیری ریاضی است. این شیوه آموزش، روش مرکزی در کتاب ریاضی (1) جدید است.
درک و فهم ریاضیات مدرسه ای باید توام با به کارگیری آن باشد. بنابراین به کار بردن ریاضی در حل مسائل گوناگون یک امر تفننی و زائد نیست بلکه یک هدف اصلی و بخش اصلی آموزش محسوب می شود. هر آموزشی در ریاضی باید منجر به یک توانمندی برای زندگی بهتر باشد، آموزش ریاضی برای تفریح و سرگرمی و ارضای کنجکاوی و مفتخر شدن نیست.
تغییرات ریاضی (1) در کجاهاست؟
از آنجا که تغییرات به عمل آمده در کتاب در چارچوب برنامه درسی فعلی می باشد، سعی بر آن بوده است که تا آنجا که ممکن است موضوعات مورد آموزش تغییر نکنند. با این حال برای سبکتر شدن کتاب برخی مباحث غیر ضروری مانند نمایشهای اعشاری نامتناهی و متناوب، دایره مثلثاتی، اتحادهای مثلثاتی، کتانژانت، سهمی کلی و چند مورد جزئی دیگر حذف شده اند. بدیهی است این حذفیات در کتابهای سالهای بالاتر اضافه خواهند شد. در عوض برخی مطالب دیگر مانند کار روی نمودارها و نمودار خوانی اضافه شده است.
تغییر عمده کتاب در رویکردهای آموزشی آن و تغییر نگرش به ریاضی و مفاهیم ریاضی بوده است. در این کتاب همگی مفاهیم در قالب پدیده های واقعی معرفی شده اند و از دانش آموز انتظار می رود از این مفاهیم در توصیف و بیان مسائل محیط پیرامونی استفاده کند. در این کتاب هر نماد ریاضی به یک مفهوم ملموس و معنادار اشاره می کند و دانش آموزان باید پشت سر هر فرمول ریاضی و عمل ریاضی یک واقعه ملموس را مشاهده کنند.
روشهای آموزشی کتاب ریاضی (1) جدید
فعالیت فردی شرط اصلی آموزش است. بر همین اساس در این کتاب فعالیتهای بسیاری را مشاهده می کنید که باید توسط دانش آموزان انجام شود و با این فعالیتها مفاهیم ریاضی را برای خود معنادار کنند و آنها را با نمادها بیان کنند و روی آنها محاسبه انجام دهند.
طرح مسئله و انجام فعالیت، شیوه اصلی آموزش در این کتاب است. پس از ذکر چند مثال، تمرین در کلاس گام بعدی آموزش در نظر گرفته شده است که در این بخش معلمان اشکالات احتمالی درک دانش آموزان را شناسایی خواهند کرد و آنها را در جهت صحیح هدایت خواهند نمود.
قسمتهایی بهعنوان بیندیشیم نیز در کتاب وجود دارد که دانش آموزان با تفکر در مورد آنها و مباحثه با همکلاسیها و معلم خود باید درک خود را نسبت به مفاهیم، عمیقتر سازند. مباحثه نسبت به مفاهیم و مسائل در آموزش بسیار اساسی است و بسیار خوب است تا آنجا که معلمین می توانند در مورد مفاهیم ریاضی با دانشآموزان مباحثه برقرار کنند.
بهخاطر عمومیبودن کتاب که میبایست تمامی دانشآموزان را در نظر بگیرید، به ناچار از طرح مباحث پیچیده و استدلالکردنها تا حد زیادی صرفنظر شده است. اما برای کلاسهایی که آمادگی طرح مباحث بالاتری را دارند، معلمان میتوانند در مورد استدلالهای مربوط به درستی روابط اعلام شده، کار بیشتری انجام دهند و مسائل سطح بالاتری را طرح کنند. برای انجام این کار در همین صفحه و کتاب راهنمای معلم مطالبی آورده خواهد شد.